Hva skjer

Omvisning på Sjøholmen: husets 120 års lange historie!

Omvisning på Sjøholmen: husets 120 års lange historie!

– gjennom en blomsterportal, skulpturer under vann, fiffen på 1930-tallet & prompeputer – eller møt husfruen selv!

Book: mette@sjoholmen.com / 90119007

Sjøholmen er en 1500 villa fra 1898, tegnet om av Arnstein Arneberg i 1910. Vår kunsthistoriker Mette Dybwad Torstensen tar dere med rundt i huset og forteller historien fra 1898 frem til i dag. Hør om makaroni-trær, Nathalia Mustads rampestreker, rehabilitering av huset, undervannskulpturparken med Jason Taylors nedenfor og et øko-kunst-prosjekt, bakgrunnen for en Sanseutstilling på 400 kvm, besøk en av våre kunstnere og hør om kulturen som lever i veggene. 

Pris: 1000 kr pr gruppe / maks 40 personer. Ca 30-40 minutter.

Tid: Alle dager.

Omvising med en skuespiller?

Kom og hør Nathalia Mustad fortelle om Sjøholmen! For hvem kan vel dele denne historiske og fargerike beretningen bedre enn husets egen frue! Vår egen skuespiller Wenche har dukket ned i Nathalias liv og i den rollen tar hun dere med tilbake i tid, da hun bodde her med Clarin og sine 8 barn.

Nathalia Mustad, født Fischer Schneider (11.06.1982 – 2.2.1936) var gift med Hans Clarin Hovind Mustad (22.11. 1871 – 1.1.1948). Fru Mustad var husfrue på Sjøholmen fra 1912 og frem til sin død i 1936. Hun fødte 8 barn, hvorav en av døtrene – Olga døde av blindtarmenbetennelse under et opphold i Frankrike kun 9 år gammel. Sorgen var tung å bære, og det ville for alltid være et barn for lite i hjemmet. Sjøholmen var et hjem barn bare kunne drømme om, med stall, hester og ridebane, utendørs togbane, og dukkehus med kjøkken og flere soverom. Familien kunne på varme sommerdager boltre seg på egen badestrand, der Clarin hadde laget egne vannski til barna. Hagen var romslig og strakk seg helt ned til det vi i dag kjenner som E 18, og familien var selvforsynt med det meste da hagen bugnet av frukt og vakre blomster. Det var en stor familie som huset Sjøholmen, og i tillegg til Nathalia, Clarin og deres 8 barn var det både bestemødre og tanter som bodde der. Tjenestefolk var det naturligvis også, og deres sjåfør Singer bodde i et lite tilhørende hus.

Nathalia Mustad elsket sine barn, og gikk opp i morsrollen med hele seg. Hun elsket å leke med dem, og fant stadig på ulike spillopper til både barna og gjestenes skrekkblandede glede! Det var yrende selskapelighet i huset, og prominente gjester som kongelige, berømte musikere og forfattere fikk god forpleining av det gjestfrie vertskapet. Det var ikke mange kvelder uten at barna sovnet til lyden av lystige stemmer og flygelet.