Undervannskulpturpark

Fotograf: Morten Sætrang Haakonsen

Jason Taylors undervannskulpturpark

NB: Best og gå ut ved gamle badehuset og svømme ut til skulpturparken.

Høsten 2017 ble tolv skulpturer senket ned i det smaragdgrønne vannet utenfor Sjøholmen i Sandvika. De 12 skulpturene er laget i maritime concrete og forankret med jernstenger på en betongplate på bunnen.
Basene inneholder hummer hus,viser publikum hvor undervanns skulpturparken er.
Skulpturene flyter fra 1 til 8 meter under overflaten og kan sees ved at man snorkler, dykker, glassbunnkano eller ligger på magen på badeplattformen.

Jason Taylors undervannskulptur-prosjekt verden over er banalt genialt enkelt: Å skape nye kunstige rev ved hjelp av store skulpturparker under vann – og igjen få liv tilbake til havet som vi mennesker er i ferd med å ødelegge.

I løpet av en halv time etter at skulpturer er senket i vannet, kommer en liten Berggylt for å bo i en armhule til en av jente-skulpturene, og leter etter mat som har festet seg på overflaten til det PH-korrekte materialet i maritim sement.

– Jeg vil bevisstgjøre oss hva vi er i ferd med å ødelegge, samtidig som skulpturene faktisk har en stor fysisk påvirkning på havmiljøet der de plasseres ut,. Jeg trodde aldri dette skulle bli så stort, denne ideen min på begynnelsen av 2000-tallet.
sier den engelske kunstneren Jason Taylor som i løpet av ti år har fått presseoppslag verden over med sitt unike øko-kunstprosjekt
Vannet rundt Sjøholmen går fra brunt muddervann øverst, til lag av grønt til gult og en temperatur som faktisk er varmere nærmere bunnen.

Det vil være mulig å fridykke bland skulpturene under og over vann. Følg med på det skjer så legger vi ut datoer for når det vil være mulig å være med på fridykking.